Rakennusbetoni- ja Elementti Oy

Kirjaudu ammattilainen

Betonitehtaan kovetustilan kyljessä Hollolassa on kontti, jossa piilee ratkaisu hiilinegatiivisen betonin valmistamiseen. Kontissa hiilidioksidia sitoutetaan automatisoidulla järjestelmällä betonikappaleisiin. Prosessi tapahtuu ilmanpaineessa ja on helposti toteutettavissa nykyisissä tuotantoprosesseissa.

Betoni on yksi suurimmista yksittäisistä hiilidioksidin päästölähteistä. VTT:n tutkijat kehittivät ratkaisun, jolla voidaan valmistaa hiilinegatiivisia betonituotteita. Laskennallinen hiilinegatiivisuus saavutetaan, kun tehokas karbonointiprosessi yhdistetään matalan hiilijalanjäljen sideaineisiin. Vuonna 2019, VTT demonstroi hiilinegatiivisen betonin karbonoimalla terästeollisuuden masuunikuonaa ja paperiteollisuuden sivuainevirtoja. Jos viisi-kerroksinen talo rakennettaisiin Carbonaide-menetelmällä valmistetusta hiilinegatiivisesta betonista, vältyttäisiin 440 tonnilta hiilidioksidipäästöjä.

”Olemme tähän mennessä ajaneet Hollolassa viisi koeajoa. Johtopäätös on selkeä: hiilinegatiivisen betonin valmistus tällä karbonointimenetelmällä on toteutettavissa. Se on hyvä alku uuden startup-yrityksen perustamiselle”, toteaa erikoistutkija Tapio Vehmas.

LUE LISÄÄ

Ostoskori

Lahjakortti